Leren vol vertrouwen! Dat is de missie van het Christiaan Huygens.
Leren vol vertrouwen! Dat is de missie van Christiaan Huygens Flevoland. Op het Christiaan Huygens mogen de leerlingen zich in een veilige en rijke leeromgeving optimaal ontwikkelen. Aan de basis van al het leren ligt een open, onderzoekende en nieuwsgierige leerhouding.
Voor het Christiaan Huygens geldt een toelatingsprocedure. Onze doelgroep bestaat uit hoog intelligente creatieve leerlingen met een grote leerhonger. Meer informatie leest u op de website: https://www.christiaanhuygensdronten.nl/belangstelling/ouders-en-leerlingen/procedure
Het team heeft de volgende visie geformuleerd:
Leerlingen uit onze doelgroep willen we laten excelleren door bewust te sturen op relatie, autonomie en competentie. Er wordt rekening gehouden met de principes uit de psychologie voor het onderwijs aan en het leren van creatieve, getalenteerde en begaafde leerlingen van het basisonderwijs.
Relatie
Onze pedagogisch sensitieve leraren creëren een klimaat waar leerlingen zichzelf mogen zijn en hun mogelijkheden en grenzen leren ontdekken (subjectivering). Daarbij stimuleren wij hen waardering te hebben voor onderlinge verschillen (socialisatie). Het leren met ontwikkelingsgelijken, maakt dat de leerlingen zich niet alleen gezien en gewaardeerd voelen door hun leraar, maar ook door hun peers. Er wordt veel aandacht besteed aan feedback durven vragen en ontvangen en samenwerken. De leraar accepteert het als de leerling over bepaalde thema’s meer weet dan hij en maakt daar gebruik van.
Autonomie
Door het sturen op executieve functies, mindset en cognitieve gedragstraining, leren leraren leerlingen het zelf te doen en eigen keuzes te maken. Leerlingen zijn mede-eigenaar van hun leerproces. Leraren stimuleren hen om te leren, te groeien, fouten te durven maken en te excelleren.
Competentie
De leraren bieden didactisch hoogwaardige instructies, waarin de leerstof in kleine instructiegroepen wordt aangeboden binnen een vaste structuur (instructiecircuit) en in de zone van de naaste ontwikkeling. De leraar is navolgbaar en biedt lessen in een rijke leeromgeving en waar mogelijk topdown aan. Controle van begrip bij alle leerlingen is een speerpunt, waarbij veel aandacht is voor het juist kunnen toepassen van het geleerde. Leraren zorgen voor inbedding van kennis en vaardigheden in het lange termijn geheugen, zodat leerlingen zich competent voelen tijdens zelfstandig werken en toetsen: we sturen op parate kennis (kwalificatie). Leraren dagen leerlingen op verschillende manieren uit, waardoor zij hun talenten herkennen, laten zien en verder ontwikkelen.
Christiaan Huygens Flevoland werkt graag evidence informed. Onze werkwijze baseren wij onder andere op de top 20 principes uit de psychologie voor het onderwijs aan en het leren van creatieve, getalenteerde en begaafde leerlingen van het basisonderwijs (Center for Psychology in Schools and Education). Door de psychologische wetenschap te betrekken bij ons onderwijs zal het lesgeven en het leren verbeteren. De 20 principes richten zich op "Hoe denken en leren leerlingen? Wat motiveert leerlingen? Waarom zijn sociale context, interpersoonlijke relaties en emotioneel welzijn belangrijk voor het leren van leerlingen? Hoe kan de klas het best gemanaged worden? Hoe kan de voortgang van leerlingen worden gemeten?"
Burgerschap (op basis van nulmeting):
Pedagogisch en didactisch handelen (op basis van literatuur, datamuur Codenz en inspectiebezoek):
Resultaten (op basis van analyse resultaten en populatie)
Kwaliteitszorg (op basis van tevredenheidspeiling ouders en leerlingen):
Ons onderwijs is mede gebaseerd op de “Top 20 principes uit de psychologie voor het onderwijs aan en het leren van creatieve, getalenteerde en begaafde leerlingen van het basisonderwijs”, passend bij de onderwijsbehoeften van deze doelgroep. Per vakgebied heeft het team gekozen welke principes van toepassing zijn en welke relevantie deze hebben voor hun leraarhandelen. Hierna volgt een overzicht van deze 20 principes.
De basisvakken worden gegeven in een instructiecircuit. Ook de lessen in de extra vakken worden op het juiste niveau gegeven. ‘s Middags worden de creatieve vakken in de vorm van ateliers gegeven en wordt aan de Deep Level Learning thema’s gewerkt. Het lesaanbod van ondernemen en filosofie wordt ook in de vorm van ateliers gegeven. Woensdagochtend volgen de leerlingen van groep 8 / 8+ lessen bij het Ichthus College.
De rijkdom aan kennis buiten de school levert een wezenlijke bijdrage aan de overdracht van kennis en vaardigheden in het onderwijs van de Christiaan Huygens afdeling. Excursies en gastlessen vormen een belangrijk onderdeel van de wereldoriënterende lessen. Bij elk thema worden er gastlessen en excursies georganiseerd die aansluiten bij de onderwerpen van het thema.
Leerlingen groeien op in een steeds complexere, pluriforme maatschappij. Onze school vindt het van belang om haar leerlingen op een goede manier hierop voor te bereiden. Naast kennis vinden wij het belangrijk dat leerlingen zich bewust zijn van de maatschappij waarin zij opgroeien, welke informatie er op hen afkomt, hoe daarmee om te gaan en hoe met respect voor zichzelf en voor anderen te acteren. Daarin gaan we nog een stapje: we leren leerlingen omzien naar elkaar, elkaar de helpende hand te bieden.
Onze school is een naar buiten gerichte school die de maatschappij de school in brengt en zelf met de leerlingen op pad gaat. Een brede en rijke leeromgeving en vaardigheden om met de grote hoeveelheid informatie om te kunnen gaan.
Omdat de kerndoelen nog niet vaststaan, gebruiken wij de bouwstenen van curriculum.nu.
De bouwsteen "Democratie" benaderen wij als volgt:
Leerlingen denken mee bij het maken van groeps- en schoolafspraken. Daarnaast kiezen zij een leerlingenraad die hen vertegenwoordigt richting managementteam. Deze raad legt regelmatig vragen voor aan de klas om vervolgens de input te delen in de raad. Ook koppelt zij de resultaten terug van de vergaderingen. Tijdens het thema Macht, recht en samenleving wordt aandacht besteed aan de waarden van een democratische rechtsstaat. Debatteren is een vast onderdeel per thema: leerlingen leren hun gedachten te verwoorden, te luisteren naar een ander en in dialoog te gaan met een ander. Zij leren dat dat een proces is dat belangrijk is bij meningsvorming.
De bouwsteen diversiteit benaderen wij als volgt:
In het thema Vieringen de wereld rond wordt veel aandacht besteed aan identiteit en diversiteit. Christiaan Huygens Flevoland is een Fairtradeschool. Eén keer per jaar houden we een ondernemersmarkt, de opbrengst gaat naar, door de leerlingen gekozen, goede doelen. Deze goede doelen zijn in de klas gepitcht. Op deze manier tonen wij onze solidariteit.
Tijdens de thema's Reizen en Werk, geld en handel komt dit aan de orde.
Leerlingen leren over de invloed van technologische ontwikkelingen op henzelf en hun leefomgeving. Ze leren ethische kwesties te herkennen en gaan in gesprek over verschillende perspectieven, die ze zelf kunnen innemen.
Leerlingen leren kritisch denken en handelen, empathische vermogens, ethisch redeneren en communiceren. Deze denk- en handelwijzen worden toegepast in samenhang met de inhouden van de overige bouwstenen.
Het belangrijkste streven is dat iedere individuele leerling scoort conform onze verwachtingen en het eerder besproken advies.
Het Christiaan Huygens is één van de tien basisscholen van Stichting Codenz.
De ondersteuning bestaat uit de didactische- en pedagogische vaardigheden van de leerkracht....
Stichting Codenz streeft naar zo prettig mogelijk samenwerken.
Vanaf januari 2013 is elke school verplicht gebruik te maken van een meldcode huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Binnen Codenz is een stappenplan gemaakt dat aangeeft hoe te handelen bij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling. In het kort ziet dit plan er als volgt uit:
De Arbowet verplicht om leerkrachten tot bedrijfshulpverlener op te leiden. Een aantal leerkrachten is opgeleid tot bedrijfshulpverlener en volgt jaarlijks een opfriscursus van een dag. Er komen tijdens de cursus drie onderdelen aan bod:
De kosten van deze onderwijsvoorziening zijn hoger door de kleinere klassen...
Kinderopvang Dronten is de samenwerkingspartner van Stichting Codenz. Kinderopvang Dronten biedt onder andere buitenschoolse opvang en deze voldoet aan de kwaliteitseisen zoals vastgelegd in de Wet Kinderopvang.
De BSO ligt dichtbij Christiaan Huygens en professionele leidsters zorgen ervoor dat leerlingen veilig heen en weer kunnen tussen Christiaan Huygens en de BSO. Tijdens de opvang staat ontspanning centraal. Graag willen zij leerlingen in hun vrije tijd leuke en gevarieerde activiteiten aanbieden op het gebied van sport en bewegen, creatieve ontwikkeling en natuurbeleving.
De school houdt een zeer terughoudend beleid ten aanzien van de materiële of geldelijke bijdragen. We doen het zeker niet wanneer daar naar de leerlingen toe bepaalde verplichtingen aan verbonden zijn. We hanteren het sponsorconvenant zoals dat is ondertekend door Verus. Het convenant beoogt het onderwijsinhoudelijk te vrijwaren van commerciële beïnvloeding. De door de school aan de sponsor te leveren tegenprestatie mag dus niet bestaan uit bijv. invloed op het lesmateriaal. Ook mogen leerlingen niet tegen hun wil met reclame-uitingen worden geconfronteerd.
Meestal gaat een 4-jarige als vanzelf naar de basisschool.