Het Zuiderlicht, beleven en ontdekken.
Onze leerlingen hebben vanuit een veilige situatie en rijke leeromgeving:
Afgelopen twee schooljaren heeft de school succesvol gewerkt aan een verbetertraject voor de onderwijskwaliteit. Dit hebben we in maart 2022 met complimenten en een voldoende van de onderwijsinspecteurs kunnen afsluiten. De school heeft zich expliciet sterk verbeterd in het didactisch handelen en het cyclisch volgen van leerlingen. Het is omgezet in een geborgen kwaliteitscultuur. Bij aanvang van het schooljaar '22- '23 is de Christiaan Huygensafdeling Dronten ingetrokken bij Het Zuiderlicht. Dit is de voltijds hoogbegaafdenvoorziening van Codenz. Alle ruimte binnen Het Zuiderlicht wordt ten volle benut om de school en deze afdeling zo goed mogelijk te laten functioneren. De bevindingen van leraren, ouders en leerlingen zijn positief, zowel van Het Zuiderlicht als Christiaan Huygens. Het gebrek aan ruimte wordt zoveel mogelijk gecompenseerd door goede afspraken te maken binnen de school en facilitering vanuit Codenz.
Het Zuiderlicht werkt met een continurooster. Alle leerlingen blijven tussen de middag op school. Onze nieuwe schooltijden zijn:
De medezeggenschapsraad en het team willen zo snel mogelijk doorschakelen naar een vijf gelijke dagenmodel van 8.45 uur tot 14.15 uur, zodat de leraren met de leerlingen kunnen eten. Dit schooljaar is gebleken hoe kwetsbaar de tussenschoolse opvang is. Regelmatig was er uitval, waardoor leraren hun pauze op moesten offeren. Met een continurooster bewerkstelligen we dat leraren 5,5 uur achter elkaar door kunnen werken en daarvoor en erna pauze hebben.
We werken met de nieuwe rekenmethode Pluspunt in de groepen 3 t/m 6. Aan de start van het schooljaar hebben we extra aandacht gegeven aan de hiaten in lesstof die deze overstap met zich meebracht. Al met de tussentoetsen in februari 2022 zagen we aan de resultaten dat de lesdoelen goed waren opgepakt. We zijn dan ook tevreden over het implementatietraject en de oude rekenmethode zal de komende twee jaren langzaam de school uit groeien.
Vrijheid en gelijkheid:
Leerlingen leren van, door en over de waarden van de democratische rechtsstaat. Dit begint met regels/afspraken in de eigen leefomgeving en breidt uit naar de publieke ruimte en samenleving.
Macht en inspraak:
Leerlingen leren manieren waarop ze besluitvormingsprocessen op vreedzame wijze kunnen beïnvloeden. Ze maken kennis met macht en gezag en de wijze waarop dit georganiseerd is op verschillende niveaus.
Democratische cultuur:
Leerlingen leren dat hun stem gehoord wordt en dat hun inbreng ertoe doet bij besluitvormingsprocessen in de klas. Zij ervaren dat de ander ook een stem heeft en ontdekken daarbij overeenkomsten en verschillen tussen mensen.
Identiteit:
Leerlingen ontdekken hun primaire en secundaire emoties, ambities, talenten en ontwikkelpunten. Ze raken bewust van identiteitsvorming en reflecteren op tradities, vieringen en rituelen.
Diversiteit:
Leerlingen leren woorden te geven aan wat de ander doet en wil en ontdekken daarin overeenkomsten en verschillen. Ze leren onderlinge conflicten vreedzaam op te lossen. Ze maken kennis met levensbeschouwelijke stromingen.
Solidariteit:
Leerlingen ontwikkelen manieren om de eigen en de belangen van anderen te behartigen; alsmede uitsluiting, onrechtvaardigheid, discriminatie en ongelijke behandeling te herkennen en benoemen.
Digitaal samenleven:
Leerlingen leren over de effecten van de onlinewereld op hun identiteit, persoonlijke (online) leven en op de publieke sfeer. Ze leren kritisch en creatief denken over media-inhouden en -processen en daar ook naar handelen. Op het Zuiderlicht wordt gebruik gemaakt van de methode Basicly om de doelen van Burgerschapsonderwijs op dit onderdeel te halen.
Duurzaamheid:
Leerlingen leren in duurzaamheidskwesties over verschillende waarden en belangen en de gevolgen daarvan voor de leefomgeving, nu en later. Ze leren duurzame keuzes te herkennen en te reflecteren op hun eigen gedrag.
Globalisering:
Leerlingen verkennen hoe zijzelf, klasgenoten en andere mensen in Nederland verbonden zijn met andere delen van wereld en leren over internationale samenwerking.
Technologisch burgerschap:
Leerlingen leren over de invloed van technologische ontwikkelingen op henzelf en hun leefomgeving. Ze leren ethische kwesties te herkennen en gaan in gesprek over verschillende perspectieven, die ze zelf kunnen innemen. Op het Zuiderlicht wordt gebruik gemaakt van de methode Basicly om de doelen van Burgerschapsonderwijs op dit onderdeel te halen.
Denk- en handelwijzen:
Leerlingen leren kritisch denken en handelen, empathische vermogens, ethisch redeneren en communiceren. Deze denk- en handelwijzen worden toegepast in samenhang met de inhouden van de overige bouwstenen.
De schoolkeuze voor voortgezet onderwijs is van verschillende criteria afhankelijk.
Vanaf 2020 beoordeelt de inspectie het percentage leerlingen dat een basisniveau (1F) of streefniveau (2F of 1S) behaald heeft van de drie toetsjaren op een rij. Het basisniveau 1F is het niveau voor taal, lezen en rekenen dat het overgrote deel van de leerlingen aan het einde van de basisschool tenminste zou moeten beheersen. Daarnaast heeft de overheid de ambitie dat een groot deel van de leerlingen een hoger niveau haalt: het streefniveau, wat wordt uitgedrukt in 2F bij taal en lezen en 1S bij rekenen.
Het afgelopen jaar hebben wij voor de laatste keer gewerkt met de IEP eindtoets. Komend jaar zullen we overgaan op de IEP Doorstroomtoets (afname in februari). Deze verplichte toets is niet alleen voor de leerlingen van groep 8 een belangrijke toets. Ook voor de school is het resultaat van belang. Het geldt namelijk als één van de graadmeters om de kwaliteit van de school te beoordelen, naast de tussenresultaten van ons leerlingvolgsysteem en de observaties van onze leraren.
Op het Zuiderlicht zijn de afgelopen drie jaren de volgende resultaten behaald op de IEP-eindtoets:Eind groep 7 wordt er door de leraar(en), intern begeleider en directeur een voorlopig advies opgesteld. In januari ontvangen de leerlingen hun schooladvies. In februari maken de leerlingen de doorstroomtoets. Na de doorstroomtoets is het mogelijk om het schooladvies naar boven toe bij te stellen, naar beneden bijstellen kan niet. In de laatste week van maart is het definitieve advies bekend en schrijven de ouders hun kind in bij de school naar keuze.De leerlingen van het Zuiderlicht stromen uit naar verschillende scholen in de regio Dronten, Zwolle en Harderwijk op basis van hun schooladvies.
Het Zuiderlicht is één van de tien basisscholen van Stichting Codenz.
Op de volgende manieren werkt Het Zuiderlicht aan de kwaliteit:
De Codenz-scholen doen er alles aan om het onderwijs-ondersteuningsaanbod thuisnabij te realiseren.
De Codenz-scholen doen er alles aan om het onderwijs-ondersteuningsaanbod thuisnabij te realiseren. Uitgangspunt is dat iedere leerling recht heeft op onderwijs en ondersteuning op maat, passend bij het ontwikkelingsperspectief van de leerling.
Stichting Codenz geeft vorm aan ondersteuningsroutes, arrangementen, een Christiaan Huygens afdeling en een Huis van Onderwijs om tegemoet te komen aan de invulling van de basis- en extra ondersteuning. Dit doet Codenz met het samenwerkingsverband en waar nodig in samenwerking met jeugdzorg en gemeente. Hoe we dit op school hebben georganiseerd, staatbeschreven in ons schoolondersteuningsprofiel.
Ouders/verzorgers zijn de eerstverantwoordelijken voor de opvoeding van hun leerlingen. Zij hebben invloed op het beleid en zijn betrokken bij de werkwijze van de school, waarop hun kind is geplaatst. De leraar is de onderwijsprofessional en is eerstverantwoordelijke voor het bieden van goed onderwijs. Het is van wezenlijk belang dat ouders en school enerzijds deze gescheiden verantwoordelijkheden (h)erkennen en anderzijds voortdurend met elkaar in dialoog blijven. Op die manier kunnen wij profiteren van elkaars kennis, bij het zoeken naar de juiste ondersteuning en oplossingen.
Om goed tegemoet te komen aan de verschillen en onderwijsbehoeften, wordt er lesgegeven vanuit het Doordacht Passend Lesmodel. De leerlingen krijgen hierbij instructie op eigen niveau. Bij het instructiemodel wordt uitgegaan van het beginsel dat de leerlingen de principes van het zelfstandig werken kennen en beheersen. Het team is voortdurend bezig op elkaar af te stemmen ten behoeve van de doorgaande lijn.
Als het onderwijs binnen elke niveaugroep voldoende gevarieerd en weloverwogen is samengesteld, wordt aan het grootste gedeelte van de onderwijsbehoeften van de leerlingen voldaan. Als wij zien dat een leerling het goed doet en de opbrengsten naar verwachting zijn, dan gaan wij op dezelfde manier door. Het aanbod is dus passend, er hoeft niets extra’s te worden georganiseerd. In de weekplanning staat vermeld wat het aanbod is en welke leerlingen dit volgen. Voor de vakken taal, spelling en rekenen maken wij naast de methodes gebruik van Snappet in de groepen 7 en 8. De leerlingen verwerken de geleerde stof op een Chromebook of tablet en krijgen per opdracht directe feedback. De leraar ziet dit ook en kan hier direct op inspringen. Na de verwerking van de stof werken de leerlingen op eigen niveau verder aan hun leerdoelen per vak.
Stichting Codenz streeft naar zo prettig mogelijk samenwerken.
De sociale veiligheid van leerlingen heeft ook onze aandacht. Het Zuiderlicht is een Kanjerschool en werkt met en volgens de principes van de Kanjertraining. Het doel van dit systeem is het creëren van een veilig schoolklimaat door het stimuleren van gewenst gedrag op school en samenwerken en samenleven vanuit vertrouwen. Daarnaast worden er Kanjerlessen gegeven passend bij het niveau en de behoeften van de groep en worden de Kanjervragenlijsten en het sociogram afgenomen. Ook wordt in beeld gebracht hoe de sociale veiligheidsbeleving van de leerlingen op school is. Hiervoor wordt twee keer per jaar de sociale veiligheidslijst ingevuld. Mochten uit de vragenlijsten opvallende uitkomsten komen, dan kan er in overleg met de intern begeleider en Kanjercoördinator een passende interventie worden ingezet. Ouders worden hierbij door de leraren betrokken. Er is een gedragsprotocol. Deze treedt in werking als grenzen worden overschreden. Het gedragsprotocol staat vermeld op onze website. Monique Hamminga is onze Kanjercoördinator/coördinator pestbeleid.
Iemkje Wevers is het aanspreekpunt voor ouders en leerlingen als leerlingen gepest worden.
Eva de Graaf is gedragsspecialist binnen de school.
Met de vrijwillige ouderbijdrage (bijdrage ouders/verzorgers) organiseren we samen met de oudercommissie diverse extra activiteiten...
Kinderopvang Dronten www.kinderopvangdronten.nl is de samenwerkingspartner van stichting Codenz wat betreft de buitenschoolse opvang. Kinderopvang Dronten biedt onder andere buitenschoolse opvang.Deze voldoet aan de kwaliteitseisen zoals vastgelegd in de Wet Kinderopvang.
De BSO ligt dichtbij. Het Zuiderlicht en professionele leidsters zorgen ervoor dat kinderen veilig heen en weer kunnen tussen Het Zuiderlicht en de BSO. Tijdens de opvang staat ontspanning centraal. Graag willen zij kinderen in hun vrije tijd leuke en gevarieerde activiteiten aanbieden op het gebied van sport en bewegen, creatieve ontwikkeling en natuurbeleving.
Meestal gaat een 4-jarige als vanzelf naar de basisschool.